למה כדאי לכם למכור ספרים דיגיטליים, מה אתם חייבים לדעת, וממה אתם צריכים להיזהר?

הספרים הדיגיטליים עתיקים מכפי שנדמה לנו. טוב, אולי 'עתיקים' זו מילה קצת מוגזמת, אבל הם קיימים מאז שנות ה-70 של המאה ה-20. כל העניין הזה התחיל ככל הנראה בפרויקט גוטנברג, שמטרתו המוצהרת הייתה להנגיש לעולם טקסטים שכבר פגו זכויות היוצרים שלהם, בחינם.

עם השנים הלך הדבר והתפתח, וספרים אלקטרוניים הופצו גם בקובצי PDF שמתאימים להדפסה.

בעשור הראשון של המאה ה-21, הועצמה החגיגה עם בואם לעולם של הקוראים האלקטרוניים – קינדל של אמזון וסוני-רידר של חברת סוני, ובעקבותיהם יצרה גם חברת אפל את הקורא הדיגיטלי שלה, ומכירות הספרים האלקטרוניים הלכו והאמירו, עד שבשנת 2010 דיווחה אמזון לראשונה כי מכרה יותר ספרים דיגיטליים מאשר ספרים בכריכה קשה, ובשנת 2011, היא כבר מכרה יותר ספרים דיגיטליים מאשר ספרים בכריכה רכה.

זה די מרשים!

ויש לזה סיבות ממש ממש טובות – הנה כמה יתרונות של הספרים הדיגיטליים:

  • יש היום אפליקציות מצוינות לקריאה מכל מחשב או טלפון נייד. לא חייבים לקנות מכשיר ייעודי. והטלפון גם ככה נמצא אתנו בכל מקום, בכל תור, בכל מרפאה, בכל אספת הורים… קל להפוך זמן אבוד לזמן קריאה.
  • קונים ספר בחנות הדיגיטלית, והופ – יש לנו אותו ביד. אפס דחיית סיפוקים. כמו שאני אוהבת.
  • ספר דיגיטלי הוא חסר משקל. נוסעים לטיול בחו"ל – אתם יכולים לקחת אתכם חמישה ספרים, והם לא ישפיעו כהוא זה על נפח המזוודה או המשקל שלה.
  • אתם כבר בחו"ל ונגמרו לכם כל הספרים? תוכלו להשיג ספר חדש בלחיצת כפתור.
  • ספר דיגיטלי לא תופס מקום על המדף. כשהמדפים מלאים עד כדי שורה שנייה וספרים שוכבים מעל– זה יתרון שאין לזלזל בו.
  • יתרונות לסופרים: לא משלמים על הדפסה של ספר דיגיטלי וערמות ממנו לא נצברות במחסן ולא במרפסת.

יש גם כמה חסרונות לספרים הדיגיטליים:

  • הם לא "מרגישים" כמו ספרים אמיתיים. יש אנשים שלא יוותרו לעולם על המגע, על הדפים המתדפדפים, על הריח, על שדרות הספרים על המדף.
  • יהודים שומרי מצוות לא יכולים לקרוא בהם בשבת – זמן הקריאה האולטימטיבי של מי שעובד כל השבוע ושבת זה בערך הזמן הפנוי היחיד שלו.
  • והחיסרון שהוא בעיניי הגדול מכול: קל למדי לגנוב אותם.

חברה שלי, שהיא גם לקוחה, סיפרה לי כבר לפני כמה חודשים בצער ובתסכול שמתברר שהספר שלה נגנב. קראו אותו הרבה יותר אנשים ממה שקנו אותו. איך היא יודעת? קודם כול – היא הוציאה את הספר עצמאית, כך שכל המכירות אמורות להיות מדווחות לה, ורבים מהקונים היא מכירה בשם. אבל זה היה יותר מזה, עם הזמן פנו אליה קוראים רבים כדי לספר על חוויית הקריאה ולשאול מתי יצא הספר הבא. כשהיא עשתה כמה הצלבות – התברר שהם לא קנו את הספר. בשלב מסוים גם פנה אליה קורא מיוסר שנקפו לבו, וסיפר לה איך זה קרה. התברר שישנם כמה אתרים שבהם נמכר הספר שאינם מאובטחים. בעלי האתר מבטיחים אבטחה, אך בפועל יש בהם פרצה שכל האקר מתחיל זב חוטם בן שמונה יכול להגיע ממנה אל הספר כולו, מסודר לפי פרקים.

מכיוון שאני מחזיקה בבית שלושה מתכנתים ששניים מהם מתעניינים במיוחד באבטחת תוכנה, לא יכולנו שלא להיענות לאתגר, ובדקנו עוד באותו הערב את כל אתרי ממכר הספרים הדיגיטליים שאנחנו מכירים.

התוצאה, לצערי, עצובה. ואפילו עצובה מאוד: גילינו כמה אתרים שיש בהם פרצת אבטחה כה ברורה, שכאשר בעל האתר מבטיח שהאתר מאובטח, מדובר בשקר. חד משמעית. כאשר אתם מפקידים בידיו את הספר שלכם, היצירה שעבדתם עליה כמה שנים טובות מחייכם – ניתנת חינם לכל דורש. יותר מזה, אין שום מניעה שמישהו ייקח אותה, יעתיק אותה למסמך וורד, ישחק קצת בפונטים, יכין קובץPDF  חביב, ויפיץ אותה הלאה, או אפילו ימכור אותה להנאתו. והיו דברים מעולם.

כשהעליתי את הדברים לפייסבוק, התפתח דיון. היו שם אנשים שטענו שאין מה לעשות, ספרים דיגיטליים נגנבים, ומה שעוד יותר עורר אותי: הם התייחסו לזה כמחמאה. גנבו ממך ספר? אתה צריך לשמוח! מישהו רוצה לקרוא מה שכתבת! היו שכתבו שאם זה קורה – מדובר בטעות אנוש, ומוטב שלא אפיץ בהלה (איום?). ובכן – באתרים שבהם זה קרה – זה קרה באופן גורף לכל הספרים. זו לא הייתה פרצת-אבטחה, זה היה היעדר-אבטחה.

קרה גם דבר משמח: עוד באותו הערב תוקן אחד האתרים שבהם מצאנו את הפרצה. לצערי – זה קרה רק באחד. אגב, אתר אחר לממכר ספרים אלקטרוניים – אתר רציני שחשוב לו להגן על זכויות היוצרים של היוצרים שלו – יצר איתי קשר מיד כדי לוודא שהבעיה לא בו.

למה חשוב לי להעלות כאן את הדברים?

מפני שאנשים שכותבים משקיעים את כל זמנם, לבם ונשמתם בספר שלהם. אם מתאים לכם לחלק אותו בחינם – זו הבחירה שלכם. אבל אם לא – ראוי שתדעו שזה המצב.

מה עושים עכשיו? איך תדעו אם הספר שלכם בטוח?

כשאתם נכנסים לאתרים לממכר ספרים אלקטרוניים – בדקו היטב אילו הוצאות ספרים גדולות נעזרות באתר לממכר הספרים שלהן. הוצאות הספרים לא פראייריות. הן לא מחפשות שילטפו אותן ולא שיחמיאו להן. הן עסק, ועסק חייב להיות כלכלי. לכן הן לא ישימו את הספרים שלהן באתרים שאינם מאובטחים כראוי. אם מצאתם באתר ספרים של: ידיעות, מודן, כנרת-זמורה – סביר שהאתר בטוח יחסית. אם לא – ייתכן מאוד שלא.

 

אתם מוזמנים מאוד, כמו תמיד, להעלות את התובנות שלכם בעניין כאן למטה, בתגובות.