כשהייתי ילדה, ביקשתי מסבתא שלי שתלמד אותי להגיד משפט בהונגרית. משפט ספציפי. לא רק מילים. היא לימדה אותי להגיד: "סבתא, מתי את באה אלינו?" (ולא, אני לא אגיד את זה כשניפגש, המבטא ההונגרי שלי הוא ביזיון), ותמיד הייתה לה תשובה. ביום שני. או ביום שלישי. כל שבוע. והיא הייתה נשארת יומיים. ואז חוזרת הביתה.

היא הייתה מגיעה אלינו באוטובוס מפתח תקווה עם תיק קטן ושני סלים גדולים. בתיק הקטן היו קצת בגדים וממתקים בשבילנו, ובסלים – אוכל. היה שם פלפל ממולא וכרוב ממולא ובלינצ'סים – חלקם ממולאים בתפוחי אדמה וחלקם בגבינה מתוקה (וכעבור כמה שנים היו גם בלינצ'סים עם פטריות), והיו שם שניצלים וקציצות ואטריות עם פירורי לחם שאהבנו נורא ולא חשבנו אפילו בדל של מחשבה על הפחמימות עם פחמימות שהיו שם, וגולושקו (מין בצקניות ברוטב שאני לא מעזה לבקש את המתכון שלהן שמא אגלה שוב כמה זה טעים) וכדורי שוקולד במנג'טים לבנים עם סוכריות צבעוניות רק מלמעלה, ועוגת נקניק – שהייתה עשויה בדיוק מאותה בלילה של כדורי השוקולד, ועטופה ביריעה דקיקה של ניילון ומעליה עטיפת עיתון. וכל קופסה הייתה עטופה יפה בשקית ניילון, ועליה גומייה שהידקה אליה פתק בכתב ידה של סבתא, שהכריז על תכולת הקופסה בשגיאות כתיב (מעטות אך) חינניות של עולה מהונגריה.

השנים חלפו. אני נעשיתי צמחונית והבשר בפלפל הממולא הוחלף בפטריות, וסבתא הפסיקה לבוא, אבל חוץ משני הדברים האלה – כמעט שום דבר לא השתנה. בכל פעם שהיה לסבתא מעט זמן פנוי – היא הייתה יורדת לשוק, קונה מצרכים, מכינה לנו אוכל ומאחסנת אותו במקפיא. וכשאימא שלי הייתה באה לבקר, או מישהו מהאחים שלי לאחר שגדלנו וגם לנו כבר היו משפחות ומקפיאים – היא הייתה פורקת, ומכינה לה מקום ל"נגלה" חדשה.

כך קרה שאף על פי שאימא שלי בשלנית מצוינת, בשבילי אוכל מסורתי של בית הוא האוכל של סבתא, ואני לא מעריכה כראוי ממולאים ובלינצ'סים.

למה אני מספרת לכם את כל זה?

כי השבוע, כשכתבתי סצנה של דאגה של אם לבתה, נזכרתי במפגן הקולינרי המרהיב הזה שחווינו על בסיס יום יומי, בלי לחשוב שהוא מפגן ובלי להכיר את המילה 'קולינרי', ופתאום היה לי מה לכתוב. והיה לי איך להעשיר את הסצנה. ולמה זה חשוב? כי אמירות כלליות הן לא מעניינות. הן לא מחדשות כלום. הן לא לוכדות אותנו (הקוראים), וקוראים רוצים שילכדו אותם. שיפתחו להם עולם שיעבוד על כל החושים שלהם (בלוטות הטעם למשל…) ושיספרו להם סיפור שהם יכולים להאמין לו (ופרטים עושים את העבודה).

מה אני רוצה מכם?

אני רוצה שתכתבו ספציפי. מצאו מקום בטקסט שבו הייתם כלליים, ופתחו אותו. הכניסו אליו פרטים ייחודיים. תנו לו משהו שייחד אותו. מישהו עמד על במה ושלף טיעון מנצח שהביס את שומעיו? – מה היה הטיעון? האוכל היה חסר טעם בפיו? – איזה אוכל היה חסר טעם בפיו? נראה לי שאתם מבינים…

(בתרגיל הבא, אגב, נעשה את הפעולה ההפוכה. כלומר – כמעט הפוכה…)

שובו לשתף!

זהו התרגיל השישי באתגר מרץ 2018. עדיין אפשר להשלים את תרגיל 1, תרגיל 2, תרגיל 3, תרגיל 4 ו-תרגיל 5.