אם עריכת ספרות מתמקדת ברעיונות המובעים בספר, בעלילה ובדמויות, הרי שעריכת לשון אינה נוגעת בדבר מכל אלה. לעריכת לשון יש שתי מטרות: הראשונה, לוודא שהספר כתוב נכון – שאין בו שגיאות לשוניות כמו שגיאות כתיב, שגיאות תחביר, שיבושי לשון, שיבושי מטבעות לשון, וכדומה. אבל! כאשר יש בספר שגיאות מכוונות, למשל דמות שאחד מהאפיונים שלה הוא השפה הקלוקלת שלה – עורך לשון אינטליגנטי לא ייגע במילים האלו ולא יקלקל אותן. הוא גם לא יפגע במילים שהמציא הכותב באופן מכוון, או במשפטים שנכתבו בכוונה בתחביר אחר מזה התקני, כדי להדגיש דברים מסוימים. עורך לשון מצוין ישמור על השפה המיוחדת של המחבר וישביח אותה.

המטרה השנייה של העריכה הלשונית היא לוודא שהמסרים שבספר עוברים היטב. אם עורך הלשון לא הבין את מה שכתב המחבר, או שהוא מגלה שיש בספר משפטים שיכולים להיות דו-משמעיים שלא בכוונה – הוא יברר למה התכוון המחבר וינסח את המשפט מחדש כך שהוא יהיה בהיר ומובן. אחת הבעיות הגדולות ביותר בספר היא כתיבה לא ברורה שמחייבת את הקורא לעצור, לחזור אחורה, ולקרוא שוב – מפני שהוא לא מבין מה קרא. כשזה קורה פעם אחת בספר – זה בעייתי אבל לא נורא. כל פעם נוספת כזאת מגדילה את הסיכוי שהקורא יזנח את הספר.

עריכת לשון היא שלב הכרחי וקריטי בהפיכת ספר לספרות טובה ואיכותית.

אבל איך תדעו שמצאתם עורך טוב?

יש שני קריטריונים חשובים:

  1. שימו לב למחיר שקיבלתם

אם הוא נמוך יחסית – מדובר בעורך מתחיל שלחוץ למצוא עבודה, או במישהו שלא למד עריכה לשונית בצורה מסודרת. עורך מתחיל – זה לא בהכרח רע. כולנו יודעים איך זה בהתחלה… אתה צריך למצוא עבודה כדי לרכוש ניסיון, אבל כל עבודה דורשת ממך ניסיון… זה לא פשוט! ועורך מתחיל הוא לא בהכרח עורך רע, אבל הוא כן עורך לא מנוסה.

עורך שלא למד עריכה לעומת זאת – זה בעיה קצת יותר גדולה. כי לא משנה כמה הוא קורא וכמה השפה שלו נהדרת – יש דברים שהוא לא ידע. ועם זאת – זה לא בהכרח ככה. יכול להיות שהוא מצוין.

איך תדעו?

טוב ששאלתם. כאן אנחנו עוברים לקריטריון הבא:

  1. בקשו דוגמת עריכה

האמת היא שעורך לשון שעובד "כמו שצריך" יספק לכם דוגמת עבודה גם בלי שתבקשו. אבל אם הוא לא הציע זאת, זה לא בהכרח אומר שהוא לא עובד כמו שצריך. יכול להיות שיש לו המון המון עבודה, ולא דחוף לו לקבל את העבודה שלכם. יכול להיות שהוא כל כך מוצלח – שלכם כן דחוף שהוא יקבל את העבודה שלכם.

אז בקשו דוגמת עריכה.

ככה תוכלו לראות אם אתם מתחברים לעריכה שלו. אם אתם מרגישים שהוא באמת משפר ומשביח את הטקסט שלכם, שהוא עושה את העבודה שרציתם.

בהצלחה!