נקודת מפנה https://www.nemi.co.il/ כנס נקודת מפנה Wed, 12 Jul 2023 07:39:44 +0000 he-IL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 על קמצא ובר קמצא חרבה ירושלים https://www.nemi.co.il/%d7%a7%d7%9e%d7%a6%d7%90-%d7%95%d7%91%d7%a8-%d7%a7%d7%9e%d7%a6%d7%90/ https://www.nemi.co.il/%d7%a7%d7%9e%d7%a6%d7%90-%d7%95%d7%91%d7%a8-%d7%a7%d7%9e%d7%a6%d7%90/#respond Wed, 12 Jul 2023 07:39:44 +0000 https://www.nemi.co.il/?p=4219 הסיפור על קמצא ובר קמצא שעליהם חרבה ירושלים מוכר לנו עוד מהגן, ועל כן נראה לנו פשוט. עיון מעמיק מגלה שהוא מכיל יותר שאלות מאשר תשובות, ושאלות הן הזדמנות מצוינת לכתיבה.

הפוסט על קמצא ובר קמצא חרבה ירושלים הופיע ראשון בנקודת מפנה

]]>
במסכת גיטין דף נה ע"ב פותחת הגמרא בסדרה של סיפורי חורבן – השנה אנחנו לומדים אותם (במסגרת הדף היומי) בשלושת השבועות, ואין מתאים מזה – והסיפור הראשון הוא על קמצא ובר קמצא שמהמעשה שאירע בהם התגלגל חורבן ירושלים.

קמצא ובר קמצא – מעשה שהיה כך היה:

לאדם אחד היה חבר אהוב ושמו קמצא ואויב ושמו בר קמצא. ערך אותו אדם סעודה גדולה וביקש מהמשרת שלו להביא לסעודה את אהובו. הלך המשרת והביא לסעודה את שנואו (בטעות? בכוונה? הגמרא לא אומרת). ראה המארח את שנואו יושב בסעודתו, ואמר לו: מה אתה עושה כאן? לך! אמר לו: אני כבר כאן, בבקשה אאל תבייש אותי לעיני כל המסובים, תן לי לישאר כאן ואשלם לך על כל מה שאוכל ואשתה. ענה לו: לא. אמר האורח: אשלם לך מחצית מהסעודה כולה, בבקשה אל תבייש אותי. אמר לו: לא. אשלם לך את כל הסעודה כולה, אמר האורח. בעל הסעודה סירב גם לכך, תפס אותו בכוח והוציא אותו החוצה לעיני כולם.

סיפור קשה, והוא עדיין לא נגמר.

נשאר בר קמצא בחוץ, מבויש, וחשב לעצמו: ישבו שם חכמי ירושלים, ראו את בעל הבית מבזה אותי, ולא אמרו דבר. סימן שהם מרגישים בנוח עם מה שקרה. אלך ואלשין עליהם אצל המלך. הלך לקיסר ואמר לו: מרדו בך היהודים. ענה לו הקיסר: איך אדע שאתה דובר אמת? ענה לו: שלח להם קורבן ותראה בעצמך אם הם יקריבו אותו או לא. שלח הקיסר עם בר קמצא עגל משובח, ובדרך הוא הטיל בו מום – אשר נחשב למום שפוסל מהקרבה רק בעיני היהודים. התלבטו החכמים אם להקריב את העגל כדי לא להסתכסך עם המלכות או לא, והחליטו שלא, כי אי אפשר להקריב קורבן שיש בו מום.

אבל זה עדיין לא סוף הסיפור!

הייתה לחכמים התלבטות נוספת: האם להרוג את בר קמצא! למה? מתוך החשש שהוא ילך להלשין לקיסר שלא הקריבו את קורבנו. כאן התערב רבי זכריה והכריע שלא להרוג אותו.

בר קמצא כמובן הלשין לקיסר, הקיסר הבין כי אכן מרדו בו היהודים והחריב את ירושלים, ומסקנת הגמרא היא: "אמר רבי יוחנן, ענותנותו [סבלנותו] של רבי זכריה בן אבקולוס החריבה את ביתנו ושרפה את היכלנו והגליתנו מארצנו."

***

הסיפור הזה מסופר כבר בגני הילדים בגרסה כזו או אחרת, אבל זה לא סיפור פשוט בכלל ופרשנויות רבות נכתבו על אודותיו, שלא נצלול אליהן כעת.

אבל אחד הדיונים המעניינים שמנהלים הפרשנים הוא: מי אשם?

האם בעל הבית אשם?

המשרת – שטעה(?) והביא את האדם הכי לא נכון שהיה יכול להביא?

בר קמצא – שבא מלכתחילה, שלא קם והלך, שהלך להלשין אצל הקיסר?

חכמים – שישבו ושתקו?

או בכלל רבי זכריה – שהסבלנות שלו הייתה הקש האחרון?

 

והנה התרגיל שלשמו התכנסנו:

  • ספרו את הסיפור מנקודת המבט של אחד האשמים האפשריים
  • כתבו ויכוח בין שניים מהאשמים האפשריים
  • ספרו את הסיפור מנקודת מבט של צופה מהצד

יש כאן כל כך הרבה אפשרויות…

מוזמנים להעלות מה שכתבתם בתגובות!

 

רוצים תרגיל אחר? כאן תמצאו תרגילים למכביר!

 

התמונה מכאן: Image by István Asztalos from Pixabay

הפוסט על קמצא ובר קמצא חרבה ירושלים הופיע ראשון בנקודת מפנה

]]>
https://www.nemi.co.il/%d7%a7%d7%9e%d7%a6%d7%90-%d7%95%d7%91%d7%a8-%d7%a7%d7%9e%d7%a6%d7%90/feed/ 0
היסטוריה מקומית https://www.nemi.co.il/local_history/ https://www.nemi.co.il/local_history/#respond Wed, 21 Jun 2023 15:05:14 +0000 https://www.nemi.co.il/?p=4211 כשהתחלתי לכתוב את הספר "רוח המקום" לא ידעתי שזה מה שאנ [...]

הפוסט היסטוריה מקומית הופיע ראשון בנקודת מפנה

]]>

כשהתחלתי לכתוב את הספר "רוח המקום" לא ידעתי שזה מה שאני עושה. אבל אז הגיע אליי מאמר שמדבר על Local History, והבנתי שזה מה שזה: היסטוריה מקומית.

כן, בין שלל הז'אנרים שמרחפים להם בעולם, ישנו גם הז'אנר של היסטוריה מקומית. הוא לא ז'אנר ידוע כמו ספרות נשים, מדע בדיוני או פנטזיה, ויש להניח שגם קהל הקוראים שלו הוא קצת אחר, אבל יש לו את היופי שלו ואת החשיבות שלו.

מה זה היסטוריה מקומית?

ספר מז'אנר ההיסטוריה המקומית הוא ספר שיספר את סיפורו של מקום מסוים. מה משך התקופה הנדרשת? אם תחליטו. זה חלק מהיופי שבזה. בספר האחרון שכתבתי – ידעתי שכבר קיים ספר שמספר על המקום שעליו אני כותבת מראשית ההיסטוריה (אם יש דבר כזה) ועד שנות ה-70, ולכן שנות ה-70 היו נקודת ההתחלה שלי. (כן נתתי משהו בסגנון "תקציר הפרקים הקודמים" בהתחלה, אבל עיקר המיקוד היה משנות ה-70 ואילך).

איך כותבים היסטוריה מקומית?

כתיבת היסטוריה מקומית מזכירה במידה רבה פאזל. אנחנו אוספים פיסות-פיסות של מידע ומנסים ליצור מהן משהו עקבי, משהו שיש בו היגיון. כמו בפרוזה – אנחנו מנסים לספר סיפור. ההבדל הוא שבניגוד לפרוזה – אנחנו מנסים גם לרדת לחקר האמת, לא להמציא שום דבר אלא רק לעשות את החיבורים הנכונים.

פיסות הפאזל של ההיסטוריה המקומית יכולות להגיע מכל מיני מקורות: ראיונות, ספרים, עיתונות, ארכיונים, סרטים. יש מקורות שחביבים עלינו יותר ויש שפחות, אבל כדי לספר סיפור כמה שיותר שלם – כדאי לבדוק את כולם. אם אתם סטודנטים – היעזרו בספריית האוניברסיטה. אתם כותבים על מקום בארץ? חפשו פרוטוקולים של ישיבות בכנסת שנערכו עליו. אם אתם כותבים על מקום שיש לו ארכיון מקומי – אל תוותרו על ביקור מעמיק שם. חפשו גם תמונות של המקום בעבר, קשה לדעת מראש מה תמצאו בהן, אבל צפו להפתעות. חפשו כתבות עיתונאיות על המקום. עיתונים מ-20 השנים האחרונות תמצאו בקלות באינטרנט. עיתונות היסטורית תמצאו באתר האינטרנט של הספרייה הלאומית.

נסו לברר מי האנשים שחשוב שתדברו איתם, והשתדלו לראיין כמה שיותר מהם, מכל התקופות. חפשו את בעלי ההשפעה, חפשו את בעלי התפקידים, חפשו אנשים שהיו מעורבים באירועים יוצאי דופן, וחפשו גם אנשים "פשוטים" – כאלה ש"רק" חיים במקום. מתי עוצרים? כשאתם מרגישים שהמידע שאתם מקבלים מתחיל לחזור על עצמו.

התפירה של הסיפור היא כמובן החלק המורכב והקשה באמת. אני מעריכה שבתחילת הפרויקט תהיו עסוקים בעיקר באיסוף המידע. אלה ימים מלאי פעילות שבהם תדעו בדיוק מה אתם צריכים לעשות וגם איך לעשות את זה. יש בזה משהו מאוד מרגיע, משהו כמו, "הנה, אני מתקדם, וזה אפילו לא קשה…" אבל אז יגיעו ימים אחרים, ימי הכתיבה. ואלה הימים הקצת יותר מפחידים. אלה הימים שבהם תרגישו הרבה פחות ביטחון.

אני ממליצה להתחיל משלד: לכתוב לעצמכם ראשי פרקים וגם ראשי סעיפים. לנסות לייצר איזה מהלך כללי, ורק אחר כך להתחיל למלא אותו בפרטים. רק אחר כך לתפור יחד את הסיפורים והנתונים שמרכיבים כל חלק. וכשאתם מרגישים אבודים – לסגור קצת את המחשב, לשתות קפה, לצאת לסיבוב, להיכנס למקלחת – לכל אחד מאיתנו יש את הדבר שמרגיע אותו, את הדבר שעוזר לו לחשוב בבהירות. בסוף זה יבשיל. זה יקרה. יום אחד יהיה לכם ביד ספר מרהיב.

מה החסרונות של כתיבת היסטוריה מקומית?

לא תמיד תצליחו למצוא את כל המידע. ככה זה. היסטוריה מקומית מזכירה פאזל שירשתם יותר מאשר אחד שהגיע בניילונים. יש חלקים אבודים. יש פרטים בהיסטוריה שאיש לא תיעד ואין דרך להתחקות אחריהם. אם אפשר פשוט להתעלם מהם – זה רעיון לא רע. אם אי אפשר – נסו לייצר מיסתורין סביבם. זה דבר שיכול להעלות את הקשב של הקורא.

לפעמים יהיה לכם מידע בלי בסיס מוצק. תשמעו משהו – משהו שמאוד מאוד תרצו לכתוב (למשל – איך ראש הוועד לפני עשרים שנה הרס את הקיבוץ) – ולא תצליחו למצוא שום מסמך שמאמת אותו. זה מתסכל. בעיקר בחלקים הפיקנטיים. במקרה כזה תצטרכו להחליט אם אתם מוותרים על המידע הזה, או שאתם כותבים אותו בזהירות. למשל: "יש בקיבוץ אנשים שמוכנים להישבע ש…." – ככה לא אמרתם שזו האמת, אבל כן הבאתם את המידע. אזהרה: אל תכתבו דברים איומים על אנשים חיים שיכולים לרדוף אתכם אחר כך. למה לכם להסתבך?

יהיו אנשים שיגידו שכתבתם שטויות. תמיד יהיו האנשים שיודעים דברים אחרים, שזוכרים דברים אחרת – שיגידו שאתם לא רציניים, שמה שכתבתם לא נכון, שאתם לא יודעים לעשות את העבודה שלכם. אגב, זה יקרה גם בז'אנרים אחרים. רק שבמקרה של היסטוריה מקומית, ייתכן בהחלט שהבנתם איזו עובדה לא כמו שהיא קרתה באמת, לא תמיד באשמתכם, וכתבתם משהו שהוא באמת לא נכון. הפתרון לפנייה נזעמת כזאת, אם שאלתם את עצמכם, היא להודות לכותב שהביא לתשומת ליבכם את העניין, ולהבטיח לו שתבדקו ואם צריך – תתקנו במהדורה הבאה. רוב האנשים הכועסים יסתפקו בזה.

אנשים יכעסו על מה שכתבתם עליהם. הם יכולים להרגיש שהוצאתם מהם דברים שהם לא רצו לספר, שסילפתם את דבריהם, שהצגתם אותם באור שלילי. במקרה הזה אתם צריכים לחשוב קודם כול מה באמת רציתם לעשות. יכול להיות שהיו אנשים שרציתם להציג באור שלילי, שזו בדיוק הייתה הכוונה. ואז – תכלס הם צודקים וקבלו את הביקורת בגבורה. אם לא זו הייתה הכוונה שלכם – ההמלצה שלי היא לאשר מראש את הדברים שיופיעו בספר עם האנשים שעליהם כתבתם. זה יחסוך עוגמת נפש בעתיד. שימו לב: אם אתם נכנסים למסע הזה – שימו עליו מגבלת זמן. תגידו מראש שאתם צריכים לקבל את כל ההערות עד תאריך מסוים, ואם לא יגיעו הערות – תראו בזה אישור להדפיס את הדברים כפי שהם.

מה היתרונות של כתיבת היסטוריה מקומית?

היתרון הראשון מבחינתי בכתיבת היסטוריה מקומית הוא שזה כיף גדול. מכיוון שהמידע נמצא בשטח – אני זוכה לטייל, ללמוד דברים חדשים, לפגוש אנשים מעניינים, ויש את רגעי הפיצוח שפשוט אין להם תחליף. לא משנה עד כמה קטנה העובדה שזה עתה גיליתי – ההרגשה היא שגיליתי את אמריקה.

האנשים שתפגשו – לא כולם אותו הדבר. יהיו אנשים שבקושי תצליחו להוציא מהם משהו ותצאו משיחה של 15 דקות כשאתם מתוסכלים, מותשים ורוצים למות, ואין לכם שום רעיון איך לשרוד את השעה ושלושת-רבעי עד הריאיון הבא. יהיו גם אנשים אחרים – אלה שיש להם אין ספור סיפורים, ירצו לספר עוד ועוד וגם אתם תרצו לשמוע עוד ועוד, והופ, נהיה לילה ואתם מאחרים לאסוף את הבן ממשחק שחמט. כיף נורא לדבר עם האנשים האלה. הם ימלאו את הספר שלכם בצבע. אולי הם יישארו חברים שלכם, ואם לא (רוב הסיכויים שלא) הם ידעו להגיד עליכם מילה טובה. אנחנו הכותבים אוהבים לשבת בחושך לבד ליד שולחן הכתיבה שלנו, אבל יש יתרונות גם ליציאה החוצה…

כשהספר יצא – יש קהל שמחכה לו. אתם יודעים בדיוק למי לפנות. ספר כזה אמור לעניין גם מוסדות – בתי ספר, עיריות, מורים, עובדי מתנ"ס… כל מקום והמוסדות שלו. ייתכן גם שיהיו מוסדות שירצו לסייע לכם ולממן את הוצאת הספר. שווה לעשות איזה תחקיר קטן בעניין הזה ולהפוך את הכתיבה למשהו שמתגמל גם מהבחינה הזאת.

התחושה שחשפתם סיפור אמיתי היא משכרת. תרגישו שעשיתם מעשה חשוב. שתרמתם משהו להיסטוריה, לתודעה, לאמת.

רוח המקום

רוח המקום – הספר האחרון שכתבתי הוא בדיוק כזה – זה ספר שמספר את ההיסטוריה המקומית של שכונת רמת אשכול בלוד – השכונה קמה כשכונת יוקרה יהודית לזוגות צעירים ולעולים חדשים, נכבשה על ידי בדואים ומשפחות של משת"פים, ובשנים האחרונות מתיישבים בה מחדש יהודים שבאו לעזור לעולים החדשים-ישנים שלא יכלו לברוח ממנה והיום בקושי מצליחים לחיות בה. בשנת 2021 פרצו פרעות בשכונה. ערבים קמו על שכניהם היהודים להורגם. המשטרה עמדה מנגד. מי שהציל אותם היו אזרחים יהודים פשוטים שבאו לעזרתם מכל הארץ. זה סיפור ציוני מרתק וממלא השראה, שדרש ממני עבודה רבה, ונהניתי מכל דקה ממנה. מוזמנים להכיר את הסיפור של רמת אשכול.

התמונה מכאן: Image by 3888952 from Pixabay

הפוסט היסטוריה מקומית הופיע ראשון בנקודת מפנה

]]>
https://www.nemi.co.il/local_history/feed/ 0
יום האנשים שלא יודעים לבשל https://www.nemi.co.il/cant_cook_day/ https://www.nemi.co.il/cant_cook_day/#respond Mon, 12 Jun 2023 21:00:22 +0000 https://www.nemi.co.il/?p=4204 מה אתם יודעים, 13 ביוני הוא יום האנשים שלא יודעים לבשל [...]

הפוסט יום האנשים שלא יודעים לבשל הופיע ראשון בנקודת מפנה

]]>

מה אתם יודעים, 13 ביוני הוא יום האנשים שלא יודעים לבשל.

לא צוחקת אתכם: יום האנשים שלא יודעים לבשל.

זה מגוחך, אני יודעת, אבל באמריקה (ההזויה לעיתים קרובות מדי) יש מי שהחליטו להקדיש את 13 ביוני לאנשים שקשה להם לתפקד במטבח.

יום האנשים שלא יודעים לבשל

אני חושבת שהרעיון הבסיסי שעומד מאחורי העניין הזה הוא אותו רעיון שעומד מאחורי הרשתות החברתיות באשר הן. אנשים מעלים לרשתות החברתיות הצלחות. הם מעלים תמונות מטיולים בחו"ל, מכנס מוצלח, מסדנה מפוארת, מחתונות–בר-מצוות–בריתות, מחתימה על חוזה לספר חדש, מלחיצת ידיים שקשורה בעבודה חדשה, וגם מיצירות מופת קולינריות.

אף אחד לא מעלה וידיאו של ילדים צורחים ואימא שצורחת עליהם בחזרה. אף אחד לא מעלה תמונה של שיחת שימוע לפני פיטורים. ובדרך כלל לא מספרים על הדרך הקשה כשעדיין נמצאים בדרך ולא ברור לאן בדיוק היא תוביל.

וגם תמונות של חביתות שרופות לא תמצאו בפייסבוק או באינסטגרם.

והאנשים שלא מרגישים הצלחה כרגע, ואין להם חתונה באופק, ובדיוק רבו עם הבוס אז הם יכולים לשכוח מהטיול בחו"ל, וצרחות הדדיות זה מופע שמתקיים בביתם לכל הפחות מדי ערב – מה יהיה איתם? מה הם יעלו לרשת?

אבל עם כל הדברים שהוקדשו להם ימים – לא הייתי טוענת שזה מפליא במיוחד. אז יש לנו גם יום מיוחד לאנשים שרואים יצירות קולינריות שהם (מאמינים ש)הם לעולם לא יוכלו ליצור בעצמם. והיום הזה נוצר כדי לחבק את האנשים האלה ולהגיד להם: הכול בסדר, אתם לא חסרי ערך גם אם אתם לא יודעים לבשל, ואתם לא חייבים להוכיח כלום לאף אחד.

אבל אני רוצה להתקדם משם הלאה.

לכל אחד יש משהו שהוא יודע שאנשים אחרים יכולים לעשות, ואפילו בהצלחה מסחררת, והוא לא. או לפחות הוא מאמין שהוא לא.

לכל אחד מאיתנו יש משהו שהוא היה רוצה להיות מסוגל לעשות. איזה שוויץ שגם הוא עצמו היה רוצה ליהנות ממנו.

ואתם יודעים מה, המשפט הזה "אתה לא חייב להוכיח כלום לאף אחד" – מצד אחד הוא נכון. באמת לא חייבים. אבל מה אם רוצים? מה אם אני רוצה להוכיח משהו לאימא שלי? לילד שלי? למורה מהעבר? למישהו שאמר לי שאני לא יכולה? לעצמי?

**

אם אתם בעניין של כתיבה לעצמכם – חשבו על הדבר הזה שעד היום לא הצליח לכם והייתם רוצים שיצליח. מי אתם רוצים שיראה את ההצלחה הזאת? איך זה יראה כשתצליחו? איך תרגישו כשתצליחו?

ואם אתם עובדים על סיפור – עשו בדיוק את אותו הדבר רק בשביל הדמות שלכם.

ספרו איך היה!

רוצים עוד תרגילי כתיבה? כאן תמצאו המונים!

התמונה מ: Image by Tom from Pixabay

הפוסט יום האנשים שלא יודעים לבשל הופיע ראשון בנקודת מפנה

]]>
https://www.nemi.co.il/cant_cook_day/feed/ 0
בית תחת אש https://www.nemi.co.il/home_on_fire/ https://www.nemi.co.il/home_on_fire/#comments Sat, 10 Jun 2023 18:26:48 +0000 https://www.nemi.co.il/?p=4199 בית תחת אש הוא מושג בלתי נסבל. ואיכשהו מתברר שדברים כא [...]

הפוסט בית תחת אש הופיע ראשון בנקודת מפנה

]]>

בית תחת אש הוא מושג בלתי נסבל. ואיכשהו מתברר שדברים כאלה קורים לא רק אי שם במחוזות מרוחקים, באפריקה, באוקראינה, באזורי קרבות… ומעשה שהיה כך היה:

בשבוע האחרון הלכה עפרה לקס לישון בחדר השינה שלה, בבית שלה, בעיר במרכז הארץ. השעה הייתה מוקדמת יחסית, לפחות מבחינתה. עפרה בדרך כלל הולכת לישון הרבה אחרי 22:00. אבל עבר עליה יום ארוך וקשה, ואולי אפילו שבוע או חודש עמוסים, והיא הייתה זקוקה למנוחה הזאת.

יריות נשמעו מרחוב סמוך. אנחנו מדברים על עיר במרכז הארץ, כן? אבל יריות ברחוב כבר הפכו לסטנדרט בעיר הזאת (לוד, אם חשוב לכם לדעת) ועפרה השתדלה להתעלם מהן, משל היו רעש לבן לגיטימי, ולהירדם בכל זאת.

ואז נשמע רעש חזק מהרגיל, ועפרה הרגישה איך לפתע ניתזים עליה רסיסים של עץ ומכסים אותה.

היא הדליקה את האור, הביטה סביבה וגילתה כדור של רובה נעוץ בשולחן שליד מיטתה.

נס גדול קרה לעפרה לקס באותו הלילה: כדור של רובה חדר לחדר השינה שלה, חלף מעליה, ונתקע בשולחן שליד המיטה. זה היה יכול להיגמר אחרת לגמרי.

והמקרה הזה – שבעבור רובנו הוא תסריט שאפשר לשאת רק כשהוא קורה למישהו אחר, בספר למשל, או בסרט, הוא מציאות לא נדירה מדי בלוד. והתחושה היא שהדבר הזה עומד בפני עצמו וראוי ליחס בפני עצמו, ואי אפשר להקטין אותו בכל מיני מחשבות אחרות, אבל אני לא יכולה שלא לחשוב אותן.

המקרה הזה מעורר בי מחשבות גם על בית.

ומה זה בית. למה אנחנו מצפים מהבית שלנו? את מי אנחנו מוכנים להכניס אליו ואת מי לא? מה אנחנו מוכנים להכניס אליו ומה לא? מתי כניסה של משהו לבית היא כניסה מבורכת, ומתי היא חדירה?

וגם – איזה רדיוס מסביב לבית שלנו הוא עדיין "פריפריה" של הבית שלנו? איזה ציפיות יש לנו מהפריפריה הזאת? (אולי למשל היינו רוצים שלא יהיו ברדיוס המסוים הזה קרבות יריות? אולי חשוב לנו שהרדיוס הזה יהיה נקי?) מה קורה כשהציפיות שלנו נענות? מה קורה כשהן נכזבות?

מתי אנחנו עוזבים את הבית (והפריפריה)? מתי אנחנו חוזרים אליו?

עכשיו חשבו על גיבור הסיפור שלכם – מה זה בית בשבילו?

***

רוצים לחשוב עוד על הקונספט של בית? קראו כאן.

רוצים לקרוא עוד על מה שמתחולל בלוד? לחצו כאן.

הפוסט בית תחת אש הופיע ראשון בנקודת מפנה

]]>
https://www.nemi.co.il/home_on_fire/feed/ 2
ככה מספרים עליו https://www.nemi.co.il/in_my_pov/ https://www.nemi.co.il/in_my_pov/#respond Wed, 07 Jun 2023 07:29:50 +0000 https://www.nemi.co.il/?p=4195 מכירים את האמירה הזאת - ככה מספרים עליו? נכון שהתגובה [...]

הפוסט ככה מספרים עליו הופיע ראשון בנקודת מפנה

]]>

מכירים את האמירה הזאת – ככה מספרים עליו? נכון שהתגובה האיסטינקטיבית הטבעית שלכם למשפט הזה היא: "מה, מה מספרים עליו?" אז בואו נעבוד עם זה קצת!

הנה תרגיל כתיבה שאני אוהבת במיוחד.

אני אוהבת אותו גם כי כיף נורא לעשות אותו, ואפשר לעשות אותו כל כך הרבה פעמים ולא נמאס, וגם כי זה התרגיל הראשון שעשיתי בסדנת הכתיבה הראשונה שהשתתפתי בה אי פעם לפי אלפי שנים, אצל שגית אמת.

זה התרגיל הראשון שעשיתי אי פעם לא סתם. הוא מתאים במיוחד למפגשי היכרות ויש לו תכונה מופלאה של שבירת קרח, אבל הוא מתאים גם לעבודה אישית ופרטית, וקודם אכתוב אותו כפי שהוא, ואז נשדרג אותו קצת.

ואחרי כל ההקדמות, הנה התרגיל

אמנם כתבתי "ככה מספרים עליו", אבל בתרגיל הזה אני מזמינה אתכם לכתוב דווקא על עצמכם, רק מנקודת מבט של מישהו אחר.

כן. ככה פשוט.

כתבו מנקודת המבט של הילד שלכם, אמא שלכם, עוזרת הבית שלכם, הגיסה, הבוס, ואתם יודעים מה? אפשר גם מנקודת המבט של העציצים או כוס הקפה – אם זה מתאים ויש להם תפקיד משמעותי בחייכם.

לא בטוחים שזה כזה תרגיל מושלם?

קודם תנסו.

ההנאה מובטחת.

ועכשיו השדרוג שהבטחתי

כתיבה לעצמכם על עצמכם זה מצוין, וטוב לעשות את זה כמה שיותר.

אבל אני מניחה שאתם כאן בשביל הדמויות שלכם, נכון?

אז כתבו על הדמות שלכם מנקודת מבט של דמות אחרת בסיפור. או של חפץ בסיפור.

סיימתם?

בחרו נקודת מבט אחרת על אותה הדמות וכתבו גם ממנה.

אם תיכנסו לתרגיל – אין לי ספק שתלמדו על הדמויות שלכם דברים חדשים. גם על זו שכותבת וגם על זו שנכתבת.

ספרו לי בתגובות איך היה.

בהצלחה!

אהבתם? הנה עוד שתי דרכים לעבוד על הדמויות שלכם: אין שלם מדמות שבורה ו-איך מאפיינים דמויות.

התמונה מ: Image by HeungSoon from Pixabay
והחתול? יש לו תג שם, וגם שמעתי פעם שתמונות של חתולים מביאות יותר טראפיק, אבל כמובן – אפשר לכתוב גם מנקודת המבט של חתול, מה שטוב לכם.

הפוסט ככה מספרים עליו הופיע ראשון בנקודת מפנה

]]>
https://www.nemi.co.il/in_my_pov/feed/ 0
יום הפאי https://www.nemi.co.il/pi_day/ https://www.nemi.co.il/pi_day/#respond Mon, 14 Mar 2022 08:19:31 +0000 https://www.nemi.co.il/?p=4183 פאי (לא זה שאוכלים) הוא קבוע מתמטי שמייצג את היחס הקבו [...]

הפוסט יום הפאי הופיע ראשון בנקודת מפנה

]]>

פאי (לא זה שאוכלים) הוא קבוע מתמטי שמייצג את היחס הקבוע בין היקף המעגל לקוטרו. הערך של פאי מתחיל במספרים 3.14159 ומתמשך עד אין סוף. מה זאת אומרת עד אין סוף? בשנת 2004 דקלם גאון מתמטי אנגלי ושמו דניאל טאמט את הערך של פאי במשך כחמש שעות והגיע עד הספרה ה-22,514 אחרי הנקודה. הבחור שבר שיא עולמי, אבל הוא לא דקלם את המספר עד הסוף. האמת? 22,514 זה מספיק אין-סוף בשבילי…

מעניין לציין שטאמט הוא אוטיסט שיש לו תסמונת סוואנט – מצב קליני נדיר שהאנשים שיש להם אותו סובלים ממגבלות מנטליות ובה בעת נהנים מיכולות גאוניות כלשהן. למי מכם שצפה בסדרה "הרופא הטוב" – זו התסמונת שבה לוקה ד"ר שון מרפי. מי שטרם צפה – זו דרך מצוינת להתוודע לתסמונת הזאת ולאוטיזם בכלל.

אבל סטינו מהנושא.

יום הפאי היום! יום שנחגג… נכון! במחלקות למתמטיקה באוניברסיטה. מי עוד זוכר דברים כאלה לאחר השלמת חוק בגרויותיו? והוא נחגג ב-14 במרץ, ולאדוקים – בדיוק בשעה 1:59. אבל היום פעפע ממחלקות האוניברסיטה אל הגיקים באשר הם, ולמי שרק מחפש סיבה למסיבה – הנה הסיבה למסיבה של היום.

איך חוגגים את היום המרגש?

ככל הימים שאינם חגים דתיים או מסורתיים – זה בעיקר תלוי בחוגגים. במחלקות באוניברסיטה יש להניח שיעשו כל מיני פעילויות מתמטיות שרובנו לא נבין. אבל ברחבי העולם יש אנשים פשוטים כמוני וכמוכם שחוגגים אותו באכילת פאי, במשחק בפיניאטה או בשתיית פינה קולדה. ברכות לגיטימיות ביום הפאי הן: "בקירוב טוב" ו"שתזכה לספרה הבאה", ותחרויות שינון של המספר הם גם דרך אפשרית לחובבי הז'אנר. אפשר גם ללמוד עוד קצת על יום הפאי. הנה כאן למשל. יש לכם רעיונות מקוריים לחגיגות מתאימות? ספרו לכולנו בתגובות!

כותבים? חגגו את היום הזה בכתיבה! כמובן… אתם יכולים לכתוב על גאונים מתמטיים, על מגבלות מנטליות או מתמטיות, על איך במוקד של כל חגיגה איכשהו תמיד יש גם אוכל, או על כל דבר אחר שעולה בדעתכם כרגע. השראה לא תמיד עובדת כמו שאנחנו מצפים…

הדרך שלי לחגוג את יום הפאי היא להעניק לכם הנחה בגובה 31.4 ₪ על הספר לכתוב מבראשית, וכדי להעצים את החגיגה, מי שיקנה את הספר היום, יקבל במתנה מחברת תואמת (שורות, לא משבצות).

כדי להגיע לעמוד הרכישה לחצו כאן. הקוד שלכם הוא כמובן: יוםהפאי.

תיהנו!!

הפוסט יום הפאי הופיע ראשון בנקודת מפנה

]]>
https://www.nemi.co.il/pi_day/feed/ 0
נדב אלמוג מראיין את סבסטיאן דה קסטל https://www.nemi.co.il/nemi_21/ https://www.nemi.co.il/nemi_21/#comments Wed, 29 Dec 2021 20:33:02 +0000 https://www.nemi.co.il/nemi_10-copy/ [...]

הפוסט נדב אלמוג מראיין את סבסטיאן דה קסטל הופיע ראשון בנקודת מפנה

]]>

הפוסט נדב אלמוג מראיין את סבסטיאן דה קסטל הופיע ראשון בנקודת מפנה

]]>
https://www.nemi.co.il/nemi_21/feed/ 19
היום המאושר בחיי https://www.nemi.co.il/muse8/ https://www.nemi.co.il/muse8/#comments Mon, 27 Dec 2021 04:22:23 +0000 https://www.nemi.co.il/?p=4170 היום המאושר בחיי - הוא טכניקה שמביאה השראה לא רק לכתיבה, גם לחיים, ולכן נראה שאין מתאים ממנה כדי לחתום את אתגר הכתיבה של 2021.

הפוסט היום המאושר בחיי הופיע ראשון בנקודת מפנה

]]>

זוכרים את טכניקת האיך שהזכירה את טכניקת המה? אז היום נתרגל את טכניקת הלשם מה, שידועה במגוון שמות אחרים, ביניהם: חזון, מטרה, ואם ללכת לשיא הקיטשיות: היום המאושר בחיי. רק שאתם כותבים על החיים שלכם, כן?

אז מה המטרה שלכם? לאן אתם רוצים להגיע? על מה תוכלו לומר "זה היום המאושר בחיי"?

האם זה היום שבו הספר שלכם יצא לאור?

אולי זה יהיה יום הפרמיירה של הסדרה שתופק מהספר שלכם?

ואולי היום שבו תור שמשתרך עד מחוץ לקניון, אולי אפילו עד מחוץ לעיר, יעמוד בסבלנות כדי לקבל את החתימה שלכם על הספר שזה עתה הוצאתם?

ואולי היום המאושר בחייכם לא קשור בכלל לספר אלא לדבר אחר? (זה לגיטימי. אל תרגישו לא נוח!)

פתחו קובץ נקי וכתבו בפרטי פרטים על היום המאושר בחייכם, אבל כמו סופרים. לא סתם רשימה.

אחר כך, אם אתם רוצים שזה באמת יקרה, יש כל מיני דברים אפשר לעשות, אבל באמת שאף אחד מהם הוא כבר לא בתחום שלי…

חוץ מכתיבה! אם אתם רוצים להוציא ספר והגעתם לשלב הזה באתגר – כבר ביססתם לכם הרגל, והספר שלכם ככה קרוב לצאת לאור!

אחר כך, אם אתם רוצים, שתפו כאן בתגובות.

*

זהו התרגיל השמיני והאחרון באתגר 30 יום של כתיבה 2021. לא מאוחר מדי לעשות את תרגיל 7, תרגיל 6, תרגיל 5, תרגיל 4, תרגיל 3, תרגיל 2 ו-תרגיל 1.

מי ייתן וההשראה לא תעזוב עוד את חדר הכתיבה שלכם!

הפוסט היום המאושר בחיי הופיע ראשון בנקודת מפנה

]]>
https://www.nemi.co.il/muse8/feed/ 2
נפלאות האיך https://www.nemi.co.il/muse7/ https://www.nemi.co.il/muse7/#comments Thu, 23 Dec 2021 08:55:47 +0000 https://www.nemi.co.il/?p=4167 אחותה הפחות מוכרת של טכניקת ה"מה אם" היא טכניקת ה"איך". ואם במקום לרוץ לחפש את התשובה מעזים לדמיין אותה - מגיעים למקומות מופלאים.

הפוסט נפלאות האיך הופיע ראשון בנקודת מפנה

]]>
זוכרים את טכניקת ה"מה אם" הנהדרת שדיברנו עליה בתרגיל 5 באתגר? אז אני גאה להציג בפניכם היום את אחותה: טכניקת ה"איך".

טכניקת ה"איך" היא לא משהו שראיתי הגדרה שלו במקום כלשהו, ולא משהו ששמעתי עליו בסדנאות כתיבה, אבל יש לא מעט יצירות שזה מה שמוביל אותן.

האיש שלי טוען שהמצאות רבות הן פשוט כישלון ביצירה של משהו אחר, ויש בזה משהו. לא מאוד קשה לחשוב איך הסופלה הוא עוגת שוקולד שלא נאפתה די הצורך, אומלט הוא פשטידה שלא עלתה יפה, ושטוחים הם ביגלה שמשהו לא פשוט עבר עליו לגמרי בטעות. שלא לדבר על "שבורים"…

הספר איך האדם הקדמון המציא לגמרי במקרה את הקבאב הרומני הוא סיפור שמבוסס על שאלה כזאת.

הניסיונות להתחקות אחרי ראשיתם רעיונות ולא דווקא מוצרים, או אחרי השאלה איך הם נוצרו, זה אפילו יותר מעניין. איזה מצב שרר בעולם קודם לכן? למה מישהו הרגיש שמשהו חייב להיות כך ולא אחרת? הסרט המצאת השקר הוא דוגמה מצוינת לכך.

כשאנחנו עוסקים באיך קרה שנוצר משהו שאנחנו מכירים עד היום – זו שאלה מסוג אחד. שאלה מסוג אחר, שקצת מזכירה את טכניקת ה"מה אם", היא איך יקרה שמשהו כבר לא יהיה.

דוגמה לסיפור מהסוג הזה היא הספר איך בוטלה המתמטיקה.

זקוקים להשראה?

הוציאו דף נקי, או פתחו קובץ נקי, ומלאו אותו בשאלות שמתחילות במילה "איך".

ואז התחילו להשלים את המשפטים:

איך גילו בני האדם מה אפשר לעשות עם קמח?

ואיך נוצרה הקצפת הראשונה?

ואיך נאסרו בחוק נעלי העקב?

וכן הלאה וכולי, עד שתגיעו לשאלה שמלהיבה אתכם!

ואז קחו אותה, ועופו עם הדמיון!

*

זהו התרגיל השביעי באתגר 30 יום של כתיבה 2021. לא מאוחר מדי לעשות את תרגיל 6, תרגיל 5, תרגיל 4, תרגיל 3, תרגיל 2 ו-תרגיל 1.

הפוסט נפלאות האיך הופיע ראשון בנקודת מפנה

]]>
https://www.nemi.co.il/muse7/feed/ 1
סופה! https://www.nemi.co.il/muse6/ https://www.nemi.co.il/muse6/#comments Mon, 20 Dec 2021 08:35:38 +0000 https://www.nemi.co.il/?p=4164 סופה היא לא דבר שכיח מדי בישראל. היא כל כך לא שכיחה שאם היא כבר טורחת ומגיעה לכאן, זו הזדמנות שראוי לנצל. לכתיבה כמובן...

הפוסט סופה! הופיע ראשון בנקודת מפנה

]]>
סופה מתרגשת ובאה עלינו! או שככה טוענים. נראה במשך היום.

אז אני יודעת, אני יודעת, דיברנו על טבע. ומנינו את הדרכים להשתמש בו, מחוץ לבית וגם בתוך הבית. ולכן כל כך התלבטתי לגבי התרגיל של היום. אבל אני חושבת שזו תהיה טעות להתעלם ממה שקורה או לא קורה, או לא ממש קורה עדיין ותכף יקרה, היום בחוץ… אז בואו נכתוב על סופה!

ולא חסר מה לכתוב על הנושא הזה! ל' פרנק באום כתב סדרה של 14 ספרים שמתחילה בסופה – זו שמעיפה את דורותי לארץ עוץ, וזה עבד כל כך טוב, שמחברים אחרים המשיכו את הטרנד שבסופו של דבר היה לסדרה של לא פחות מ- 43 ספרים.

אם זו לא השראה, אני לא יודעת מה כן.

אז זה התרגיל שלנו היום. כתבו סיפור או שיר או פסקה או הייקו – מה שתרצו – על סופה. היא יכולה להגיע, או לא להגיע. היא יכולה להיות קרובה או רחוקה. זו יכולה להיות סופת רוחות או גשמים או שלג, או רגש! העיקר שתהיה שם סופה.

בהצלחה!

*

זה כאמור התרגיל השישי באתגר. לא מאוחר מדי לעשות את תרגיל 5, תרגיל 4, תרגיל 3, תרגיל 2 ו-תרגיל 1, ולצבור נקודות באתגר.

הפוסט סופה! הופיע ראשון בנקודת מפנה

]]>
https://www.nemi.co.il/muse6/feed/ 2